sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

Säilötyt chilit

Näin talvella iskee joskus säilöntävimma. Lumen peittämästä luonnosta ei tuoreita raaka-aineita löydy, joten täytyy käyttää luovuutta ja käydä kaupan vihannespuolella. Ruokakaupoista saa nykyään edullisesti chilejä kilohintaan ja joskus on jopa lajikkeita mistä valita. Niinpä päädyin säilömään chilejä etikkamausteliemeen. 


500g chilejä (avattuina ja siemenet poistettuina)
6 dl vettä
3 dl etikkaa
2/3dl sokeria
1 rkl suolaa
1 tl mustapippuria
1 rkl korianterin siemeniä
Pari laakerinlehteä
Muutama mustaviinimarjan lehteä


Ryöppää alkuun chilejä kaatamalla niiden päälle kiehuvaa vettä ja anna seistä muutama minuutti. Heitä vesi pois. Lado chilit ja mausteet (paitsi sokeri) sekaisin puhtaaseen purkkiin. Kiehauta vesi (6dl), nosta kattila liedeltä, lisää sokeri ja etikka. Kaada liemi purkkiin chilien päälle ja sulje purkki. Anna chilien maustua ainakin pari viikkoa ennen käyttöä.


Tarjoa chilit sellaisenaan tai suikaloituina lisukkeena



tiistai 8. maaliskuuta 2011

Risotto



Risoton voi valmistaa vaikka mistä ja riisistä.


Tämä risotto on valmistettu kuningasosterisienistä, katkaravuista ja parista viipaleesta pekonia.

Tästä riittää neljälle:

200g Sieniä
Pari viipaletta pekonia
4dl risotto tai puuroriisiä
1 iso sipuli
pari valkosipulin kynttä
2dl kuivaa valkoviiniä
1 kasvis- tai kanaliemikuutio
Hieman parmesaaniraastetta
Sitruuna
Voita 
Persiljaa


Leikkaa sienet puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi, mutta jätä lakit kokonaisiksi ja laita ne erilleen. Pienennä myös sipuli, valkosipuli ja pekoni.


















Laita pekoni kylmälle pannulle ja nosta lämpöä niin, että pekonista irtoaa rasva ja se alkaa ruskistua. Lisää sipuli ja sienet, kuulota hetki. Lisää riisi ja paista muutama minuutti niin että se imee makuja ja kuulottuu. 
Kaada joukkoon pari desiä viiniä ja kuumenna sekoitellen kunnes alkoholin tuoksu on haihtunut. Lisää perään muutama kauha kerrallaan kuumaa kana- tai kasvislientä. Anna risoton hautua hiljalleen koko ajan sekoitellen kunnes riisi on "al dente". Jos risotto meinaa kuivua lisää siihen aina lientä tai tilkka viiniä. Lisää lopuksi nokare voita ja hieman raastettua parmesaania (0,5dl). Purista joukkoon puolikaan sitruunan mehu, sekoita ja tarjoile heti. Koristele annos paistetuilla sienen hatuilla ja persiljalla.

keskiviikko 2. maaliskuuta 2011

Parhaat silakat

Silakka on hyvä ja lohta ekologisempi ruokakala. On järjetöntä, että suuri osa troolatusta silakasta päätyy rehuna lohen kasvattamoille ja vasta sieltä ruokapöytään. Tällä reseptillä silakka voittaa lohen 6-0.



Sekoita alkuun täyte:

10 viipaletta paahtoleipää ilman kuoria ja pieniksi paloiksi leikattuna.
100g aurinkokuivattuja tomaatteja suikaleina
1 nippu tuoretta basilikaa riivittynä
kourallinen pinjansiemeniä
suolaa ja pippuria
lorauttele mukavasti oliiviöljyä sekaan, niin että seos on kostea.




Lado täytettä ja silakoita vuokaan kerroksittain aivan kuin lasagnessa. Viimeiseen kerrokseen täytettä. Paista uunissa 175C noin puolituntia, kunnes paistos on saanut mukavasti väriä. Tarjoile salaattipediltä.