torstai 2. syyskuuta 2010

Sienestämässä


Nyt se sitten tapahtui! Vaikka en olekkaan luonteeltani "keräilijä" olen jo kauan haaveillut sienestämisestä. Minua neuvottiin opettelemaan kaikki myrkylliset sienet ja poimimaan sitten niitä mitkä tunnen. Katsoin kuitenkin parhaakseni pyytää mukaan kokenutta sienestäjä ystävää. Kiitos Valtterille vielä kerran =) , vaikka matsutaket ja tatit jäivät valitettavasti löytymättä. Koriin löytyi kuitenkin wikipedian mukaan  kohtuullisen harvinainen ja vieläpä herkullinen syötäväksi kelpaava vaaleaorakas.

Metsästä kotiin kannetuista sienistä päätin valmistaa työpaikan aamupalveriin tarjottavaksi sienisipulipiirasta.
Piiraan pohjan valmistin ihan normaalin suolaisen piirakan ohjeella: 150g voita, 3dl vehnäjauhoja ja 3rkl vettä. Lisäksi hieman suolaa. Ainekset tehosekoittimessa taikina koukulla sekaisin tai käsin vaivaamalla tasaiseksi massaksi. Taikina jääkaappiin tunniksi tekeytymään. 

Taikinan tekeytyessä valmistuu piirakan täyte. 100g pekonia pannulle ja perään pienityt sienet. Sieniä oli pienittynä ehkäpä puolilitraa, mutta pannulla ne menettävät reilusti nestettä ja tilavuus putoaa ehkä yhteen kolmas osaan. Pekonin ja sienien sekaan pienittyä sipulia. Minä laitoin yhden keltasipulin, puolikkaan punasipulin, yhden salottisipulin sekä yhden valkosipulin kynnen.  Paista seosta sopivalla lämmöllä kunnes sienistä irronnut neste on kokonaan haihtunut ja sipulit ovat pehmentyneet. Mausta lopuksi tuoreella timjamilla.

Tässä vaiheessa voit ottaa taikinan jääkaapista ja kaulita siitä muutaman millin paksuisen levyn. Nosta levy matalaan piirakkavuokaan, leikkaa reunat ja laita pohja 200 asteiseen uuniin esipaistumaan. 

Pohjan paistuessa valmistuu täyte. 2dl ruokakermaa ja kaksi kananmunaa. Mausta mustapippurilla ja kevyesti suolalla. Ota noin 10 minuuttia paistunut piirakan pohja uunista. Kumoa pohjalle sienten, sipulin ja pekonin seos. Kaada päälle täyte ja ripottele pinnalle hieman juustoraastetta... ja piirakka takaisin uuniin tällä kertaa niin pitkäksi aikaa että pinta on kauniisti ruskistunut. Noin 20 minuuttia.

Ei muuta kuin syömään =)



Todistusaineistoa =)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti